Horeca terrassen open; 365 dagen terras essentieel

In veel provincies kunnen horecaondernemers inmiddels subsidie ontvangen om ervoor te zorgen dat het terrasseizoen kan worden verlengd. Deze steun is onder andere bedoeld om terrasverwarming te verduurzamen.

Op provinciaal en gemeentelijke niveau zijn er regelingen, waar ook Koninklijke Horeca Nederland bij betrokken is. Ondernemers kunnen in Drenthe bijvoorbeeld een subsidie aanvragen voor 75 procent van de kosten van het duurzamer maken van hun huidige terrasverwarming. Ook kunnen er elektrische warmtekussens gekocht worden. De subsidie heeft een maximum van vijfduizend euro.

Vanwege de coronacrisis wilden vorig jaar veel horecaondernemers hun terrassen ook na het zomerseizoen openhouden. Op die manier hoopten ze wat extra inkomen te generen. De horeca is echter sinds half oktober dicht.

"We hopen met deze regeling eigenlijk twee vliegen in één klap te slaan", zegt bijvoorbeeld gedeputeerde Tjisse Stelpstra vanuit Drenthe. We bieden ondernemers een steuntje in de rug in deze moeilijke tijd, zodat zij hun gasten langer op het terras kunnen ontvangen met warmtekussens. En we helpen ze met het verduurzamen van hun bestaande terrasverwarming."

In totaal stelt de provincie Drenthe 200.000 euro beschikbaar. Horecaondernemers kunnen vanaf 1 april subsidie aanvragen via de website van Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Duurzame terrasverwarming

Met de subsidieregeling willen de gemeenten horecaondernemers verleiden om hun terrassen duurzaam te verwarmen en zo de CO2 uitstoot te beperken. Veel terrassen worden nog verwarmd met traditionele heaters op gas. Er zijn inmiddels verschillende alternatieven beschikbaar zoals elektrische heaters en verwarmde kussens. Ter vergelijking: uitgaande van 1100 uur per jaar dat de terrasverwarming aanstaat, bedraagt de uitstoot van een traditionele heater op gas 30.000 kg CO2, een heater op elektriciteit zorgt voor 4.000 kg CO2 uitstoot en een verwarmd kussen voor circa 1.000 kg CO2.

Omdat duurzame terrasverwarmers in aanschaf vaak duurder zijn dan traditionele op gas gestookte heaters én horecaondernemers door de coronacrisis investeringen uitstellen of zich eenvoudigweg niet kunnen veroorloven wil de gemeente hen een steun in de rug geven. Wie in Arnhem een duurzame terrasverwarmer wil aanschaffen kan rekenen op een bijdrage van 50 tot 75% van de aanschafkosten met een maximum van 1.500 euro. Ondernemers die ervoor kiezen om duurzame terrasverwarming te huren of te leasen kunnen rekenen op een bijdrage van 50% van de huur of leasesom met een maximum van 750 euro.

Meer over warmtekussens: warme terraskussens

Origineel weergeven