« Terrasverwarming voor de horeca»

Gepubliceerd op 16-09-2020

De afgelopen jaren is naast de terrasverwarming met traditionele heaters op gas en elektriciteit een aantal duurzamere alternatieven op de markt gebracht voor de verwarming van terrassen bij horecagelegenheden. De volgende heaters en alternatieven worden hier op een rijtje gezet.

• Gasheaters. Gasheaters staan voornamelijk aangesloten op flessen butaan- of propaangas. In enkele gevallen worden de gasheaters aangesloten op het gasnet. Dit type van terrasverwarming is ondergaat de laatste tijd steeds meer kritiek vanwege het energieverbruik. In Frankrijk is een verbod uitgesproken op dit type van terrasverwarming.

• Heaters op elektriciteit. Dit betreft veelal verwarming door middel van infrarood lampen, die worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Verwarmde kussens. Kussens met warmte elementen die bij gebruik worden ingeschakeld of zelfs door middel van sensoren aan gaan wanneer de gebruiker er tegenaan gaat zitten. De kussens zijn voorzien van een batterij die na vier uur gebruik moet worden opgeladen. De verwarming gaat alleen aan op het moment dat iemand op een plek zit. In de praktijk zullen de kussens daarom minder vaak of minder lang aan staan dan de traditionele heater.

• Elektrische deken, die als opleg of onderliggende deken gebruikt kan worden. een (elektrische) deken dus met zit- en rug verwarming. De deken wordt over een bank of stoel geplaatst en er kan een warmtestand naar keuze ingesteld worden. De warmtedekens zijn voorzien van een batterij die drie tot zes uur meegaat. Ook hiervoor geldt dat de elektrische dekens minder vaak of minder lang aan staan dan de traditionele heater.

• Deken. Een deken die bezoekers over of om zich heen kunnen slaan zonder additionele verwarming.

verwarmd-terras-warmtekussens-1600282585.jpg