« Unieke horecalocatie: Kasteel Limbricht»

Gepubliceerd op 14-06-2019

Landgoed Kasteel Limbricht is door de gemeente Sittard-Geleen aangemerkt als officiële trouwlocatie in Limburg. Hierdoor kan de gehele ceremonie met de ambtenaar van de burgerlijke stand, maar ook het huwelijk zelf worden voltrokken op deze bijzondere, romantische trouwlocatie. De hele dag kan dus op één locatie georganiseerd worden. Het huidige kasteel omvat diverse horeca gelegenheden met verschillende sfeervolle feestzalen die o.a. gebruikt worden voor bruiloften, bedrijfsfeesten of andere feesten & partijen. Daarnaast zijn hier Brasserie Het Proeflokaal en Restaurant Het Schapenhuis gevestigd. De prachtige binnenplaats is onlangs voorzien van sfeervolle Trazz Horeca kussens en kan worden ingezet als outdoor-eventlocatie waarbij u geniet van een prachtig uitzicht op het landgoed!

Het kasteelcomplex is gelegen binnen een brede omgrachting en bestaat uit een burcht en een kasteelboerderij als voorburcht. De burcht is een geheel onderkelderd viervleugelig vierkant gebouw rond een kleine binnenplaats. Het is een zeldzaam voorbeeld van een mottekasteel, een kasteel op een kunstmatig opgeworpen heuvel. De motte met daarop de burcht ligt als een eiland in de omgrachting.

Een chronogram op de ingangspoort vermeldt het jaartal 1622 als het bouwjaar van de burcht. De toegang tot de binnenplaats van de kasteelhoeve is via een boogbrug over de buitenste omgrachting. Bij de ingang in de westvleugel bevindt zich een poortwachterswoning en een melkhuisje.

De geschiedenis van de motteburcht gaat waarschijnlijk terug tot de 10e eeuw. In de vroege middeleeuwen verrees hierop vermoedelijk een houten toren of houten motteburcht. Later werden deze houten constructies vervangen door stenen bouwwerken. In de lange geschiedenis werd het kasteel zowel als lazaret en als een interneringskamp voor Duitse krijgsgevangenen gebruikt.

In het kasteel was in de 17e eeuw de schepenbank gevestigd. In 1674 werd Entgen Luyten door de schepenbank beschuldigd van 'hexerei en quade toeverei'. Ze ontkende alle schuld maar ze werd toch veroordeeld tot toepassing van tortuur. Na verscheidene verhoren werd de verdachte uiteindelijk dood aangetroffen in de gevangenis met de strop om de nek. De uiteindelijke conclusie van de dokters was: zelfmoord. Ze overleed in de kerkers van het kasteel Limbricht en was naar verluidt de laatste 'heks' die in Nederland gedood is.

722-Horeca-terras-kussens-Kasteel-Limbricht-01-1560535715.jpg