« Sponsoring of Advertising in de horeca»

Gepubliceerd op 21-02-2020

Als we de Dikke Van Dale er bij nemen vinden we dat sponsoring is afgeleid van het Latijnse sponsor, en dit staat voor een persoon of instelling die ten bate van iemand of iets geld beschikbaar stelt (...) met als tegenprestatie dat reclame wordt gemaakt voor de sponsor.

Volgens marketing- en reclamemensen moet er echter een scheiding gemaakt worden tussen sponsoring en advertising, want advertising staat voor pure betaling voor naamsvermelding. Maar aangezien het verschil tussen die twee voor horecaondernemers meestal verwaarloosbaar is, voegen  we gemakshalve beide termen samen onder de noemer sponsoring. Uiteindelijk zal het de horecazaak niet zoveel kunnen schelen of hij de gratis drank, korting, support bij investeringen of harde cash krijgt vanwege advertising of sponsoring.

Tot voor enkele jaren staken de sponsoractiviteiten in hotels en restaurants schraal af bij hetgeen in de (feest)cafés, skihutten, discotheken of clubs werd gerealiseerd. Dat kwam, zo zeggen de reclamespecialisten, omdat de voor de bekende merken meest interessante doelgroep in laatstgenoemde zaken te vinden zijn, en dat in groten getale in een vrij kort tijdsbestek.

Al met al zijn er eigenlijk drie vormen van sponsoring in de horeca: de ondernemer krijgt materieel – zeg maar de aankleding van de zaak – korting of harde cash.

Op het gebied van aankleding van de zaak komt een groot aantal producten in beeld. Voor buiten wordt al snel gedacht aan gesponsorde terrasparasols.

Het vergroten van de professionele zichtbaarheid van je merk en de omzet van je product kan echter met sprongen vooruit gaan bij het sponsoren van terraskussens of warmtekussens. Het aantal terrasstoelen en daarmee het aantal naamsvermeldingen op de kussens is namelijk vele malen groter dan het aantal parasols. In de meeste gevallen vallen de kosten voor gesponsorde stoelkussens ook nog eens een stuk lager uit.

De horecaondernemer kan dan zelfs zijn bedrijfsnaam in het geborduurde logo opnemen, zodat het mes hier aan twee snijdt. Kijk op www.trazzHoreca.com voor inspiratie en voorbeelden.

866-Terras-horeca-kussens-met-geborduurd-logo-1024x853-01-1582284311.jpg