« Horeca groeit sterk-terras belangrijk»

Gepubliceerd op 03-03-2019

De omzet in de horeca is in het afgelopen jaar gegroeid met 6,9 procent. Dat is de hoogste groei na 2000, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Net als in eerdere rapportages van het CBS is fastfood weer de grootste stijger.

In het laatste kwartaal van 2018 was er in de gehele horeca sprake van een omzetgroei van 1,8 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Het volume groeide met 1,7 procent. Daarbij namen de opbrengsten van eet- en drinkgelegenheden met 1,7 procent toe en de omzet van logiesverstrekking met 1,9 procent.

Met een stijging van 3,2 procent nam de omzet van fastfoodrestaurants het sterkst toe. Het volume steeg met 2,5 procent. Het CBS schaart cafetaria’s, ijssalons, lunchrooms en grote fastfoodketens in het segment ‘fastfood’.

Ook cafés, restaurants en kantines en cateraars hebben meer omgezet dan een kwartaal eerder. Kantines en cateraars verkochten echter wel 0,8 procent minder consumpties. Dit was de eerste volumedaling sinds een jaar.

Fast-service, restaurants, hotels en cafés zullen ook de rest van het jaar goede zaken doen, maar de horeca groeit naar verwachting minder hard dan in 2018. Dat zegt ING in een nieuw rapport.

Buiten de deur eten is populair, maar ondernemers kunnen de vraag nauwelijks bijbenen. Vooral het tekort aan personeel speelt de branche parten. ‘Steeds meer ondernemers lopen op piekmomenten op hun tenen om de vraag bij te benen. Personeel is vaker een knelpunt en de kosten voor werving en behoud van personeel stijgen.’

Eind 2018 was personeelstekort voor drie op de tien ondernemers de voornaamste belemmering. ‘We verwachten dat dat aantal in 2019 verder stijgt want het personeelsaanbod waar ondernemers uit kunnen putten krimpt. Data bron SK Snackkoerier

311-Brasserie-Cafe-terraskussens-voor-terras-Maastricht-1551605681.jpg