Verlenging terrasseizoen: steeds meer gemeenten steunen lokale horeca
Goede ontwikkelingen in de horeca: veel steden overwegen momenteel om het terrasseizoen te verlengen. Concreet houdt dit in dat gemeenten hun goedkeuring geven voor uitbreiding van de winterterrassen. ,,Het is fijn om te zien dat gemeenten bereid zijn om mee te denken en in sommige gevallen zelfs proactief horecaondernemers benaderen om samen na te denken over de mogelijkheden.”
,,In de gemeente Rotterdam mogen de terrassen definitief tot 1 april blijven staan”, vertelt een woordvoerder van Horeca Rotterdam. ,,Gemeente Breda heeft extra terrasruimte toegezegd tot januari. De horecaondernemers in deze stad heeft daarnaast regelmatig overleg met het bureau Citymarketing voor afgestemde campagnes om toeristen naar de stad te trekken. Er komt ook een speciale campagne voor de horeca.”
De gemeenten Zaanstad, Haarlemmermeer en Purmerend hebben dankzij de lokale lobby van KHN hun medewerking verleend aan de verlenging van de extra terrasruimte voor de winterperiode. Daarnaast hebben de gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer de afgelopen periode 150.000 euro extra besteed aan de promotie van binnenlands toerisme.
De gemeente Meijerstad komt horecaondernemers tegemoet door de verlenging van extra terrasruimte en door mee te denken over betreffende de maatregelen rondom handhaving. Terwijl het vriest een drankje pakken op het terras? Dat kan straks ook in de gemeente Zutphen. Horecaondernemers in die gemeente mogen plannen indienen om hun terras winterbestendig te maken.
,,In veel andere gemeenten wordt er op dit moment druk overleg gevoerd tussen gemeenten, en horecaondernemers om de terrassen winterproof te maken”. ,,Een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen is cruciaal om horecaondernemers ook de komende winterperiode door te helpen, zeker nu ze straks meer op binnen aangewezen zijn. Het is fijn om te zien dat gemeenten bereid zijn om mee te denken en in sommige gevallen zelfs proactief horecaondernemers benaderen om samen na te denken over de mogelijkheden.
,,In principe kan elke gemeente het zelf bepalen, zei Marcel Boogers als hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur eerder deze week tegen BNR. ,,Natuurlijk zullen ze kijken naar wat andere gemeenten doen en ze zullen ideeën uitwisselen, maar als een gemeente goede redenen meent te hebben om dat niet te doen, dan kan dat.”