« Horecabranche moet zich op nieuwe coronaherfst voorbereiden»

Gepubliceerd op 27-05-2022

Zonder te willen 'afschuiven' moet de samenleving volgens zorgminister Ernst Kuipers zelf nagaan hoe een eventuele nieuwe coronagolf in het najaar het hoofd kan worden geboden. Niet iedereen is 'herfstklaar', zo blijkt uit een rondgang langs diverse horecazaken.

Na zorgeloze lentemaanden waarin corona verdwenen leek, gaat het recentelijk opeens weer over een najaarsgolf, lockdown en een blokkade bij de tijdelijke coronawet, verwijten over en weer over al dan niet voorbereid zijn.

Minister Ernst Kuipers legt de verantwoordelijkheid bij de samenleving, vooral omdat hij geen generieke maatregelen wil invoeren. Kuipers verwacht wel een hete herfst, met misschien wel tien miljoen besmettingen. Dat gaat impact hebben op de samenleving. Vandaar dat de minister alle sectoren oproept zelf de handschoen op te pakken.

Horeca: nog veel frustratie

In Trouw lezen we de mening van Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,Ik vind het wel heel bijzonder dat je als overheid niet voorbereid bent, niet aan kunt geven welke parameters bij welke situatie horen, op voorhand roept dat er geen steunpakket komt, en dan zegt: wat hebben jullie als sector zelf bedacht?”. De teleurstelling over de nieuwe aanpak is hiermee duidelijk.

Volgens Willemsen zijn horeca-ondernemers nog druk bezig met het herstellen van hun bedrijven na twee jaar pandemie. ,,We zijn nog bezig met de naweeën van de pandemie en moet ondertussen kijken hoe we met alle stijgende kosten om kunnen gaan. Van personeel, grondstoffen, energie. Dat is al genoeg uitdaging.”

De frustratie zit hoog bij de voorman van KHN. Zo is de sector niet genoemd toen de ventilatie ter sprake kwam, en de scholen wel. ,,Volgens mij is echt wel duidelijk dat wij veel beter ventileren dan scholen en overheidsgebouwen.” Tegelijk is de horeca een van de sectoren waar al in een vroeg stadium werd nagedacht over verantwoorde opening van de bedrijven. Daartoe heeft KHN een eigen routekaart ontwikkeld, die diverse keren aan de overheid werd voorgesteld. Wat werd daarmee gedaan? Niets. ,,Wij willen altijd meedenken, en dat hebben we de afgelopen jaren ook gedaan. Maar wat moeten wij als de minister zegt: ‘Je mag niet meer dansen?’ of: ‘Je moet anderhalve meter afstand houden in de kroeg?’”

Om door te kunnen draaien stellen we nogmaals: “Buiten is het nieuwe binnen”, kortom, verleng het terrasseizoen tot diep in de herfst en begin alvast te denken aan comfortverbeteringen met al dan niet verwarmde terraskussens.

Buiten-is-Binnen-Terraskussens-1653642633.png