« Tips voor een succesvol horeca terras»

Gepubliceerd op 11-12-2019

Niets is aantrekkelijker dan de sfeer van een vol terras. Ontmoeten en genieten, kijken en bekeken worden.  Het klinkt eenvoudig, maar als horecaondernemer weet je wel beter, een goedlopend terras vraagt om een professionele aanpak en een verzorgde, uitnodigende look & feel. Hieronder geven wij nog eens een aantal nuttige terras tips om kosten te besparen en extra omzet te genereren.

Lay-Out

Maak een indelingsschets van je locatie, waarbij alle praktische zaken in beeld komen, zoals de plaats van uitgifte van keuken en bar, de plaats van de toiletten en de kassa, vaste objecten als bomen, groen of afscheidingen. Bekijk ook de stand van de zon op uw terras gedurende de dag en verplaats je eens buiten je terras en bekijk de aanzicht-lijnen: wat ziet de gast wanneer hij aan komt lopen en uitzicht-lijnen: wat ziet de gast wanneer hij op het terras zit.

Bescherm de aan- en afvoerroutes

Zorg voor korte looplijnen zodat je medewerkers snel bij hun gasten kunnen komen. Houd ook rekening met druk verkeer tijdens topdagen, of attributen van je gasten die van belang zijn. Denk aan kinderwagens, rollators of boodschappentassen. Geef je staf de ruimte om hun werk te doen en bied tegelijk de gasten een korte weg naar een uitnodigende zitplaats.

Betrek je personeel

Nodig het personeel uit voor een brainstormsessie. Hoe kunnen we ons verbeteren? Het zou zonde zijn om geen gebruik te maken van hun ideeën, kennis en ervaring. Maak gebruik van de ervaring van jouw personeel om efficiënter om te gaan met de exploitatie van het terras.

De klant is koning

Behandel de klant daarom ook zo. Geef de klant een warm welkom. Een schoon terras met een vriendelijke uitstraling. Potentiële klanten beslissen in een split second of ze bij jouw terras gaan zitten. Zorg voor een aangenaam verblijf. Een gast die op zijn gemak is, bestelt vaak nog een tweede drankje. Bied een optimale ervaring, een mooi verhaal om mee naar huis te nemen. Op die manier worden jouw gasten ambassadeurs voor je bedrijf.

Zorg voor 'Stopkracht'

Zeker wanneer het aanbod groot is. Kies voor een eigen stijl, een imago en huisstijl die jouw activiteiten ondersteunt. Wees onderscheidend ten opzichte van andere aanbieders. Probeer de vraag te beantwoorden: Waar moet men u van kennen? Waarom zou men juist bij uw terras moeten stoppen? Dit gaat verder dan 'klantvriendelijke bediening' of 'de hele dag zon' - wat biedt je op het gebied van eten, drinken of service dat dermate uniek is dat men het aan elkaar doorvertelt?

Praktische zaken en controles

Denk voordat je terrasmeubilair  aanschaft na over belangrijke praktische zaken als comfort, gewicht, volume en opslag. Straks, wanneer je dagelijks het terras uitzet, pluk je daar de vruchten van. Goed gereedschap is immers het halve werk! Houd het terras in topconditie. Check het jaarlijks en verleng de levensduur. Verzeker je van een optimale uitstraling en gebruik.

706-Outdoor-kussens-voor-horeca-Valkenburg-1024x853-01-1576059517.jpg